Het actuele weer,

Wanneer men het heeft over het actuele weer, heeft men het vaak over het weer op dat specifieke moment. Natuurlijk is dit onder te verdelen in meerdere gebieden. Het actuele weer van Groningen is namelijk anders dan dat van bijvoorbeeld Maastricht. Op deze manier komen veel mensen bedrogen uit wanneer zij zonder jas de deur uitgaan, of juist een dikke wintersjaal omdoen. Het is dan ook handig om te weten wat het weer van die dag is in de regio waar u zich bevindt.

www.weersverwachtingen.nl biedt daarom uitkomst. Wanneer u het actuele weer in Nederland opvraagt, heeft u de mogelijkheid een regio of stad te kiezen. Op deze manier ziet u wat op dit moment het weer is in desbetreffende omgeving. Dit wordt duidelijk weergegeven door middel van de minimum en maximum temperatuur, de windrichting en windkracht en de kans op neerslag. De makkelijkste manier om snel het actuele weer te bekijken, is via de zoekmachine. Op de site vindt u links bovenin een zoekmachine. Hier staat: zoek land/plaats. Onder deze tekst vindt u een balkje waar de plaats of het land naar keuze kan worden ingevuld. Vervolgens drukt u op de zoek-knop en binnen luttele seconden heeft u alle informatie waar u naar zocht! De wereld is onderverdeeld in verschillende landen, gebieden en continenten. Dit is meestal juist overzichtelijk, maar soms kan het lastig zijn dat gebieden hele verschillende weertypen hebben. Het actuele weer kan dus per gebied ontzettend verschillen en snel veranderen.


Een wereld vol weer
Wij in Nederland klagen vaak over het weer. Veel regen, altijd koud en waar blijft die mooie zomer nu toch? Dit komt door ons zeeklimaat, waarover u meer kunt lezen onder het kopje klimaat. Maar hebben andere landen nu ook zo vaak problemen met hun weer? En hoe ontstaan deze verschillen? Het actuele weer schommelt vrijwel overal enigszins, maar waarom juist hier zoveel? De weerman of weervrouw op televisie waagt toch elke dag een poging om de weersverwachtingen te presenteren. Meestal wordt er tijdens het weerbericht gesproken over de huidige temperatuur, bewolking, windkracht en windrichting en niet te vergeten de neerslag. Ook wordt de rest van de dag besproken en soms wordt de verwachte trend verteld voor de komende dagen.

Hoe te meten?
In Nederland wordt het actuele weer officieel gemeten door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Het KNMI levert het weerbericht aan veel media. Het KNMI valt onder het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bij het Biltse weerbedrijf werken zo"n 500 werknemers.

De centrale ligging van het KNMI in Nederland zorgt voor een goed en actueel overzicht van het weer. Het KNMI was de eerste weerinstelling die onder andere stormwaarschuwingen deed. Het instituut maakt onder andere gebruik van weersatellieten. Deze satellieten controleren het actuele weer, het klimaat en meteorologen kunnen aan de hand van de satellietbeelden het weer voorspellen. Satellieten zien meer dan de aarde alleen, de nemen ook wolken waar, lichten, sneeuw, ijs, zand en verontreiniging van bijvoorbeeld de lucht of het water. Deze satellieten zijn onder te verdelen in twee soorten: polair cirkelende en geostationaire satellieten. De geostationaire satellieten cirkelen om de aarde. Dit gebeurt boven de evenaar op een hoogte van ongeveer 36.000 (!) kilometer. De beelden van deze satellieten worden gebruikt voor weerberichten op bijvoorbeeld televisie of Internet. Polair cirkelende weersatellieten cirkelen op een hoogte van ongeveer 750 kilometer. Deze "vliegen" als het ware van noord naar zuid, van pool tot pool. De polair cirkelende satellieten worden voor andere onderwerpen gebruikt dan berichtgeving over het weer.