Het klimaat,

Het klimaat is de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp. Het klimaat wordt berekend door de meteorologische omstandigheden van de laatste dertig jaar van een bepaalde planeet te meten. Het is dus feitelijk de gemiddelde toestand van de atmosfeer. Deze omgevingsomstandigheden worden vastgesteld door verschillende metingen te verrichten, waaronder neerslag, windkracht, temperatuur, luchtvochtigheid en bewolking. Hoe dit gedaan wordt kunt u natuurlijk teruglezen onder het kopje "weersverwachtingen", waar uitgelegd wordt hoe en sinds wanneer dit gebeurd. Verder is er natuurlijk ook een menselijk klimaat. Dit klimaat wordt in zijn geheel bestuurd door apparatuur gemaakt door de mens. Dit klinkt ingewikkelder dan het is, denkt u bijvoorbeeld maar eens aan de verwarming, airconditioning of zelfs een ventilator!

www.weersverwachtingen.nl
www.weersverwachtingen.nl biedt u uitgebreide informatie over het klimaat, waar dan ook ter wereld. In de zoekmachine typt u het land of de stad waar u informatie over wilt, en de site genereert moeiteloos klimaatinformatie. Dit houdt in dat u de gemiddelde temperatuur kunt opzoeken, maar ook het aantal neerslagdagen, de zeewatertemperatuur en de relatieve vochtigheid. Op deze manier heeft u alle informatie die u nodig heeft om de juiste conclusie te trekken over het klimaat naar keuze.

Veranderingen
Het klimaat is van groot belang bij het voorspellen van de weersverwachtingen. Ook verandert het klimaat, iets wat de gehele wereld de laatste jaren in zijn greep houdt. Er wordt namelijk sinds enkele jaren beweerd dat de mensheid een grote invloed heeft op hoe de aarde zich ontwikkelt. De opwarming van de aarde is het gespreksonderwerp van de dag op veel kantoren en in veel buurten. De reden hiervan is dat mensen met hun producten de aarde vervuilen en dus opwarmen. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het uitstoten van gevaarlijke stoffen. Deze breken de ozonlaag af, waar inmiddels al een gat in is ontstaan. Koolstofdioxide is een gas dat normaal gesproken wel voorkomt in de atmosfeer, maar de hoeveelheid ervan groeit flink. Koolstofdioxide komt onder andere vrij bij het verbranden van hout, aardolie, aardgas en steenkool. Elektriciteit opwekken op de traditionele manier is bijvoorbeeld slecht voor het milieu, vandaar de toename van de mogelijkheden om groene energie op te wekken.


Verbeter de wereld, begin bij jezelf?
De laatste jaren wordt niet alleen de klimaatprobleem bij de regeringen aan het licht gebracht, ook de gewone consument zal moeten wennen aan het gebruiken van milieuvriendelijke producten. U en ik zullen in de toekomst misschien wel zonnepanelen op het dak krijgen, het toilet doorspoelen met zeewater, de wasmachine alleen nog maar op 30 graden gebruiken en al het afval gescheiden inleveren. Al Gore, voormalig presidentskandidaat van de Verenigde Staten, probeert de gehele wereld bewust te maken van de klimaatveranderingen. Hij probeert op een aanstekelijke, begrijpelijke manier iedereen bewust te maken van de problemen van de toekomst.

Klimaat of klimaten?
Wanneer men over het klimaat praat, heeft men het meestal over een klimaat voor de gehele wereld. Feit is echter dat er meerdere klimaten zijn, verdeeld over verschillende gebieden op de aarde. Deze verschillende klimaten worden klimaatgordels genoemd. Er is een tropisch klimaat (ook wel warm klimaat), een gematigd klimaat en een polair klimaat (ook wel koud klimaat). De tropische zone ligt rond de evenaar, de gematigde zone boven en onder de evenaar en de polaire zones liggen om de Noord- en Zuidpool. Nederland ligt in de noordelijke gematigde zone. Verder zijn deze zones weer onder te verdelen in verschillende klimaatvormen, afhankelijk van het weer en de bodemstructuur van het gebied. Voorbeelden van deze klimaatvormen zijn poolklimaat, landklimaat, zeeklimaat, woestijnklimaat en tropenklimaat. De namen van deze klimaatvormen spreken in principe voor zich. Nederland heeft een zeeklimaat. Zeeklimaat is namelijk niet alleen het klimaat op zee, maar ook de landen die langs de zee liggen hebben vaak dit klimaat. De kenmerken van het zeeklimaat zullen u waarschijnlijk zeer herkenbaar zijn. Nederland heeft te maken met het gematigde zeeklimaat. Hierdoor hebben wij geen last van hele strenge winters of hele warme zomers. Gemiddeld is het "s winters niet kouder dan 3 graden Celsius onder nul. De warmste maanden zijn gemiddeld tussen de 10 en 18 graden. Er kan op verschillende manieren gekeken worden naar de verdeling van de klimaten. Er wordt namelijk ook beweerd dat Nederland valt onder het Cf-klimaat. In principe is dit hetzelfde als het zeeklimaat, alleen dan met neerslag het gehele jaar door.

Wat gebeurt er allemaal?
Klimaatverandering vindt niet plaats van de ene op de andere dag. Dit gaat langzaam, maar wordt ook langzaam gemeten. Men spreekt van een klimaat wanneer er tussen de 30 en 40 jaar metingen worden verricht die niet heel erg afwijkend zijn. Het klimaat verandert op dit moment naar een warmer klimaat. Vandaar ook de term "opwarming van de aarde". Mensen hebben hier een aandeel in, door de eerder genoemde koolstofdioxide. Het zogenaamde broeikaseffect ontstaat door het aanwezig zijn van broeikasgassen in onze atmosfeer. Dit warmt de aarde op waardoor de polen (Noordpool en Zuidpool) zullen smelten. Op deze manier zal de zeespiegel stijgen, wat zeer nadelige gevolgen kan hebben voor ons mensen. Denkt u bijvoorbeeld eens aan Zeeland of Noord- en Zuid-Holland. Natuurlijk bieden de Deltawerken bescherming, maar voor hoelang is nog niet bekend. Verder wordt er ook beweerd dat de mens helemaal niet verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Verschillende professoren beweren namelijk dat de opwarming wordt veroorzaakt doordat de aarde dichter bij de zon komt te staan. Voor ons mensen is dit natuurlijk een situatie die wij niet in de hand hebben. Wij als bewoners van de aarde kunnen natuurlijk wel meewerken aan de verbetering van het milieu. Op deze manier zal het klimaat minder snel veranderen.